Zo kan iedere speler zijn/haar eigen acties of doelpunten terugkijken op video Bekijk online versie
Column Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal
gaat voetbaltv het voetbal veroveren?
 

“Waar sta jij eigenlijk?” vraagt de jongste. Op de keukentafel liggen de fotoalbums van vroeger. Een wereld in gedempte kleuren. Mijn dochter bestudeert een foto van het jeugdelftal waarin ik speelde. ‘C1, VV Gorredijk, 1986’ heeft mijn moeder erbij geschreven. Evenals: ‘Onze Jan Dirk net iets te groot voor het servet, maar te klein voor het tafellaken’ Mijn dochter grinnikt. “Ben jij dat?” Ze wijst naar een slungelachtig figuur, die aan de linkerkant, ongeïnteresseerd in de lens staart. “Je hebt een matje,” zegt ze.

Och, denk ik. Ze moest eens weten. In die tijd… Serieus, ik herinner mij uitwedstrijden tegen Jubbega en Nieuwe Horne waarin alles lukte. Ik beheerste de Tscheu La Ling-schaar als geen ander en ik kon een bal over zestig meter in de kruising krullen. Het zou een kwestie van tijd zijn, voordat ik werd opgemerkt door een grote club. Maar leg dat maar eens uit aan je dochter. Anno 2017. Zonder bewegende beelden en alleen wat beduimelde foto’s in een familiealbum. Het zou mooi zijn geweest als we toen de cameratechniek hadden gehad, waarmee we nu testen bij de KNVB. Dat zijn videopalen met slimme camera’s, die zelf een wedstrijd kunnen registeren en automatisch een verslag maken. Zo kan iedere speler zijn/haar eigen acties of doelpunten terugkijken op video. Sterker nog; opa’s en oma’s die ver weg wonen, kunnen met VoetbalTV ook naar de wedstrijd van hun kleinkinderen kijken. Live zelfs, als onderdeel van Voetbal.nl.

Naast de KNVB is ook de Duitse voetbalbond aan het experimenteren met deze cameratechniek, alsmede de Schotse organisator van de 5-a-side-competitie. Wij zijn twee weken geleden gestart met de eerste pilot waaraan vijf amateurclubs deelnemen. Dit aantal willen we in het nieuwe seizoen uitbreiden naar vijftig verenigingen. Daarna volgt de landelijke introductie.

De technologie om simpele, maar kwalitatief hoogwaardige registraties van voetbalwedstrijden te maken ontwikkelt zich zo snel dat dit inmiddels ook voor de volle breedte van het amateurvoetbal interessant begint te worden. Verschillende partijen (cameraleveranciers, sportmarketingbureaus en technologie-leveranciers) experimenteren met diverse systemen en hebben zich bij de KNVB gemeld voor een samenwerking. Ook uit de hoek van sponsoren en partners is interesse. In dit speelveld wil de KNVB richtingbepalend zijn. VoetbalTV moet een dienst worden die het voetbalplezier vergroot en waarde toevoegt voor alle voetballers, fans en partners.

“Toch geloof ik je niet,” zegt mijn dochter. “Als je zo ontzettend goed was, waarom heb je dan niet bij een profclub gevoetbald?”  

“Goeie vraag,” antwoord ik. “Dertig jaar te vroeg gepiekt.”

“Pff…” verzucht mijn dochter. “Droom lekker verder.” 

PS
Bij een geslaagde pilot start VoetbalTV in september. Geïnteresseerde clubs kunnen zich melden bij mijn collega joris.deboer@knvb.nl

 
EERDERE COLUMNS JAN DIRK
Lees alle eerdere columns van Jan Dirk op KNVB.nl.
 
Jan Dirk van der Zee is directeur amateurvoetbal KNVB. In zijn wekelijkse column bericht Jan Dirk over alles wat voetbal mooi maakt (en soms lastig) en geeft hij zijn kijk op het voetbal en het verenigingsleven. Reageren? Dat kan via jandirk.vanderzee@knvb.nl.