Het hoogst haalbare streven: wereldkampioen worden

Bekijk online versie
Column Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal
De mooiste clubkleur is oranje
 

Als eindverantwoordelijke voor het amateurvoetbal bij de KNVB sta je niet zo vaak stil bij het feit dat je ook in de directie zit van een koninklijke voetbalvereniging met vijftien elftallen bestaande uit de beste voetballers/sters van Nederland. Pas toen ik afgelopen zaterdag in het vliegtuig terugkeerde van de Algarve cup in Portugal - waar de Oranje Leeuwinnen zich voorbereiden op het EK in ons eigen land - daalde dat besef echt in. De dag ervoor had ik onze speelsters met 3-2 zien verliezen van Australië. Spits Vivianne Miedema scoorde na een fraai opgezette aanval de eerste tegentreffer en Sherida Spitse schoot met een zeldzaam mooi genomen vrije trap de aansluitingstreffer binnen. Tegen het einde had Oranje zelfs dikke kansen om gelijk te komen.

Het bezoek aan onze Oranje Leeuwinnen maakt voor mij deel uit van zes hysterische weken die vanaf nu zijn ingegaan. Daarin spelen onze nationale teams (schrik niet) 32 wedstrijden, waarvan vijf derby’s der lage landen, een kraker tegen Duitsland en meerdere confrontaties met Italië en Frankrijk. Nog mooier is het dat een groot deel van de wedstrijden op vaderlandse bodem wordt gespeeld. Naast het grote Oranje,  de Oranjevrouwen en Jong Oranje, zullen ook onze elftallen onder 15, 16, 17, 18 en 19 in actie komen, alsmede de mannen van ons Oranje-zaalvoetbalteam. Het enige elftal zonder verplichtingen in deze periode, is het Oranje CP-elftal.

Het zijn dit soort momenten waarop je je realiseert wat voor een krankzinnig leuke baan je hebt en je fluitend naar Zeist rijdt. Voltooid verleden tijd zijn de rubberkunstgraskorrels, zebravisjes, licentieperikelen en wat al dies meer zij. Het zijn dit soort momenten waarop alles bij elkaar komt: de organisatie van voetbalcompetities, de ontwikkeling van topsport en de innovatie van het spel. Het zijn dan ook dit soort momenten waarop de bestuurlijke verdeling binnen de KNVB (betaald & amateurs) volledig naar de achtergrond verdwijnt. Slechts een ding telt: als Oranje maar wint. Daarom is het extra mooi dat al onze vertegenwoordigende elftallen onder de 19 zich tegenwoordig voorbereiden op de KNVB Campus. In een omgeving die helemaal gericht is op topsportprestaties.

Rest de vraag: wat doe jij? Kom jij de komende weken samen met mij kijken naar de wedstrijden van onze jeugdteams op de hoofdvelden van vv Gilze, v.v. Noordwijk, UDI’19, De Treffers, FC Lisse, Achilles 1894, Harkemase Boys, N.i.v.0-Sparta, vv Achilles Veen, SDC Putten en Robur et Velocitas? Want daar, bij die roemruchte amateurclubs, de bakermat van het Nederlandse voetbal, zullen onze elftallen hun kleur verdedigen. De mooiste kleur van allemaal: Oranje.

 
EERDERE COLUMNS JAN DIRK
Lees alle eerdere columns van Jan Dirk op KNVB.nl.
 
Jan Dirk van der Zee is directeur amateurvoetbal KNVB. In zijn wekelijkse column bericht Jan Dirk over alles wat voetbal mooi maakt (en soms lastig) en geeft hij zijn kijk op het voetbal en het verenigingsleven. Reageren? Dat kan via jandirk.vanderzee@knvb.nl.