Na 20 minuten komen ze met de tong op de schoenen van het veld Bekijk online versie
Column Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal
Zo wil je voetbal zien
 

Van John Groot uit Wervershoof kreeg ik afgelopen week de vraag hoe het nou zit met de scheidsrechters in het pupillenvoetbal. De bestuurder technische zaken van de geelzwarten uit Noord-Holland vindt dat de KNVB ze te weinig informeert over dit onderwerp. Bovendien maakt hij zich zorgen. Bij zijn club V.V.W. worden namelijk elke twee jaar vijftien nieuwe jeugdscheidsrechters opgeleid - jongens en meisjes van rond de veertien jaar - waarvan er meestal een paar doorgroeien naar het volwassen voetbal. John Groot: “Hoe denken jullie deze nieuwe generaties nog enthousiast te krijgen om te fluiten als we nu stoppen met scheidsrechters in het pupillenvoetbal? Scheidsrechters zijn toch belangrijk voor de toekomst?” Verder schijft Groot in zijn mail, dat ze bij de club benieuwd zijn naar de ontwikkelingen van de nieuwe wedstrijdvormen in het jeugdvoetbal, maar tegelijkertijd opzien tegen de energie die het gaat kosten om trainers, begeleiders, ouders, opa’s en oma’s aan de andere opzet te laten wennen. Daarom zijn ze bij de Noord-Hollandse club alvast begonnen met het informeren van de leden, het indelen van de teams en het aanschaffen van materialen.

Mooi initiatief! Er dreigt alleen een misverstand te ontstaan. Scheidsrechters gaan namelijk niet verdwijnen; ze krijgen een andere rol. Ze worden spelbegeleiders die de wedstrijd langs de lijn zullen volgen en bijsturen wanneer de regels niet goed worden toegepast. Deze spelbegeleiders worden vanaf komend seizoen ingevoerd bij de wedstrijden van teams Onder 8 en 9. Die gaan dan ook meteen zes tegen zes spelen. Het seizoen daarna volgt de introductie van de spelbegeleiders bij Onder 10, 11 en 12.

Anders dan klassieke arbiters zijn de spelbegeleiders minder het middelpunt van de wedstrijd. Ze hebben letterlijk en figuurlijk meer afstand tot het spel en laten de kinderen op het veld zoveel mogelijk zelf oplossen. Zoals dat in feite ook gebeurt op het schoolplein. Werkt geweldig. “Zo wil je voetbal zien,” zei een bevriende jeugdtrainer tegen mij nadat hij zijn team vorig weekend een toernooitje had zien spelen in de nieuwe opzet. “Na twintig minuten komen ze met de tong op de schoenen van het veld.”

Dus. Wat betekent dit voor de toekomst van scheidsrechters? Net zoveel als zo weinig. Om het spel in goede banen te leiden, blijven scheidsrechters immers even hard nodig. In de jeugd gaan ze dat langs de lijn doen en bij volwassenen dicht op de actie en het spel. Het blijft dus ontzettend belangrijk, dat clubs vanaf de pupillen scheidsrechters opleiden. De KNVB voegt daar een cursus spelbegeleider aan toe, die je vanaf 12-jarige leeftijd kunt volgen. Op den duur heb je daarmee zelfs geen scheidsrechters meer nodig voor de volwassenen in het recreatieve voetbal. Dat worden dan spelbegeleiders die de spelers zoveel mogelijk zelf laten oplossen. Met eerbied voor de tegenstander en het spel.

Hoe mooi is dat. 

 
EERDERE COLUMNS JAN DIRK
Lees alle eerdere columns van Jan Dirk op KNVB.nl.
 
Jan Dirk van der Zee is directeur amateurvoetbal KNVB. In zijn wekelijkse column bericht Jan Dirk over alles wat voetbal mooi maakt (en soms lastig) en geeft hij zijn kijk op het voetbal en het verenigingsleven. Reageren? Dat kan via jandirk.vanderzee@knvb.nl.