Wat kan de KNVB doen om de clubs te helpen? Bekijk online versie
Column Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal
Gooi de knvb open
 

“Voordat je eindelijk antwoord hebt uit Zeist, is je broek uit de mode,” hoorde ik twee vrijwilligers proestend van de lach zeggen. Ze stonden met elkaar te praten op de speciaal belegde bijeenkomst in het hol van de leeuw, de KNVB Campus.

Ik had een paar maanden eerder in mijn column geschreven over de moeite die clubs ondervinden om voldoende vrijwilligers aan zich te binden. Snel stroomde mijn WhatsApp vol met ideeën en suggesties van tweehonderdvijftig clubmensen die enthousiast hun inzichten begonnen te delen en vroegen wat ik ervan vond. Om het enigszins behapbaar te houden, besloot ik samen mijn team een vrijwilligersbijeenkomst te organiseren. Zo kregen we de tijd om de mensen beter te leren kennen en zorgvuldig van gedachten te wisselen. Dat deden we aan de hand van drie vragen: Wat kunnen clubs zelf doen aan het vrijwilligersprobleem, welke rol kan de omgeving spelen (gemeenten, sponsors en instellingen) en hoe kan de KNVB helpen? Op alle vragen hebben we een schat aan nieuwe inzichten gekregen, die we binnenkort zullen delen onder alle verenigingen.

Toch wil ik op deze plek alvast iets kwijt over de laatste vraag: wat kan de KNVB doen om de clubs te helpen? Die rol kan namelijk op veel punten beter, vonden de vrijwilligers. Volgens hen stellen we ons te veel op als het ministerie van Voetbalzaken. Een gesloten bolwerk dat met karrevrachten administratieve lasten komt, waardoor hun vrijwilligers niet toekomen aan de taken waar het echt om gaat: focus op het voetbal "Bij de KNVB," adviseerden de vrijwilligers, "zou je supergemakkelijk je zaken moeten kunnen regelen." In feite hoorde ik de vrijwilligers pleiten voor het opengooien van de KNVB, waarin er goed naar ze wordt geluisterd en alles in het teken staat om clubs en hun vrijwilligers te helpen.

“Kan het niet een onsje minder?” vroegen een aantal vrijwilligers aan het einde van de bijeenkomst, “jullie veranderen tegenwoordig zo snel, clubs hebben echt moeite om het tempo bij te benen. Op dit moment zijn we zelfs nog bezig met de start van de nieuwe wedstrijdvormen, de invoering van de speeldagenkalender en de overstap naar het mobiele digitale wedstrijdformulier. Prima dat jullie dit doen, maar we moeten het allemaal wel kunnen verwerken.”

Eerlijk? Ik ben blij met deze dynamiek. Tuurlijk hadden bepaalde dingen misschien iets anders gekund, maar er zijn ook tijden bij de KNVB geweest dat er helemaal niks gebeurde. Een aantal van de veranderingen gaat bovendien veel tijd en ergernis besparen, zoals de overstap naar het mobiele digitale wedstrijdformulier. Daarnaast zijn we met een proef begonnen in de regio Rotterdam en Den Haag: KNVB Assist. Wie belt, krijgt vrijwel meteen antwoord.

Nu al een openbaring.

 
EERDERE COLUMNS JAN DIRK
Lees alle eerdere columns van Jan Dirk op KNVB.nl.
 
Jan Dirk van der Zee is directeur amateurvoetbal KNVB. In zijn wekelijkse column bericht Jan Dirk over alles wat voetbal mooi maakt (en soms lastig) en geeft hij zijn kijk op het voetbal en het verenigingsleven. Reageren? Dat kan via jandirk.vanderzee@knvb.nl.