Met het plan Vrouwenvoetbal 2020 hebben we ingezet op sterke regionale clubs. Bekijk online versie
Column Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal
Elk meisje verdient een leuk voetbalteam
 

Officiële cijfers zijn nog niet in omloop, maar mijn gevoel zegt, dat het vrouwenvoetbal een enorme groei gaat doormaken na de zomer. Als ik afga op de honderden appjes die ik van voorzitters heb gekregen, over een toestroom van het aantal meiden op de club, en de artikelen lees in de lokale kranten, dan zal ieders verwachting worden overtroffen. Zelf gok ik op een toename van 10 procent. Dat betekent van 153.000 naar 168.000 vrouwelijke leden. Ik sluit daar overigens geen weddenschap op af, want het zou voor de eerste keer in de Nederlandse sportgeschiedenis zijn, dat een groot internationaal succes van een nationaal team een positieve invloed heeft op de aanwas van leden. Tot nu toe heeft elk wetenschappelijk onderzoek uitgewezen, dat er geen enkel verband bestaat tussen topsportprestaties aan de ene kant en de toename van het aantal sporters aan de andere kant. Zelfs het behaalde Europese Kampioenschap van ’88, met helden als van Basten, Gullit en Koeman – kon daar geen verandering in brengen.

Misschien hoor ik daarom de vraag iets vaker terugkomen of we wel klaar zijn voor een stormloop van meisjes in het voetbal. Geen zorgen. Met het plan Vrouwenvoetbal 2020 hebben we de afgelopen jaren ingezet op sterke regionale clubs, die met een aanpassing in hun organisatie veel meer meisjes kunnen verwelkomen en een belangrijke rol gaan spelen in de ontwikkeling van vrouwelijk talent in Nederland. Daarnaast bieden steeds meer clubs de mogelijkheid om meiden op hun eigen niveau met jongens te laten voetballen en worden er ook gemengde competities aangeboden. Voor de organisatie van al deze initiatieven kunnen clubs bovendien gebruik maken van de expertise van KNVB-adviseurs. Zij helpen zelfs op wens van verenigingen, een meiden- en vrouwenvoetbalafdeling opzetten en zorgen voor de opleiding van sterke trainers. Doel? Elk meisje in Nederland verdient het om straks zo dicht mogelijk bij huis, op elk niveau, in een leuk team te kunnen spelen in een mooie competitie. Ons beleid bestrijkt namelijk het complete speelveld, van de volle breedte tot en met de top van de sport.

Toch wil ik ook meteen een oproep doen. Ik maak me ongerust over de Eredivisie Vrouwen. Deze competitie met veel voetbalsters die het publiek deden opveren tijdens het EK, dreigt een tikkeltje te worden overstemd door de euforie rondom de OranjeLeeuwinnen. Helemaal nu het fantastische nieuws rond Lieke Martens en Vivianne Miedema naar buiten is gekomen: Martens genomineerd voor Europees Voetbalster van het jaar en samen zijn ze in de race voor Wereldvoetbalster van het jaar 2017. Ondertussen hoor je bijna niemand meer over de Eredivisie Vrouwen, terwijl het nieuwe seizoen op 1 september start en zelfs een spectaculaire seizoenopening kent in het Amsterdamse Olympisch Stadion op 2 september.

Lijkt mij nog ruim op tijd om in je agenda te zetten.

 
EERDERE COLUMNS JAN DIRK
Lees alle eerdere columns van Jan Dirk op KNVB.nl.
 
Jan Dirk van der Zee is directeur amateurvoetbal KNVB. In zijn wekelijkse column bericht Jan Dirk over alles wat voetbal mooi maakt (en soms lastig) en geeft hij zijn kijk op het voetbal en het verenigingsleven. Reageren? Dat kan via jandirk.vanderzee@knvb.nl.