2018 belooft een bijzonder voetbaljaar te worden, let op mijn woorden. Bekijk online versie
Column Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal
VERLANGEN NAAR VOETBALVERNIEUWING
 
De deadline voor het aanstellen van de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal is eind maart. Ik kijk daar reikhalzend naar uit want we kunnen met het amateurvoetbal nog zulke mooie resultaten boeken, als het met Oranje slecht gaat, overschaduwt dat al het andere bij de bond. Ik zie zijn komst daarom als voorbode van veel meer positieve ontwikkelingen in het voetbal.

Zelf hoop ik zo snel mogelijk een punt te kunnen zetten achter het gezeur binnen de voetbalpiramide. Verschillen van inzicht over licentievoorwaarden en de beloften voeren daarin nog steeds de boventoon. Zodoende werken we nu aan een voorstel waarin het voetbal weer volledig centraal komt te staan. In de komende bondsvergadering verwachten we groen licht te krijgen voor deze aangepaste opzet.
                           
In de Volkskrant las ik vorige week een mooi verhaal van Willem Vissers over Wim Jonk. Laatstgenoemde geeft jeugdtrainingen volgens de leer van Cruijff. Hij is volop aan het vernieuwen en speelt nu onder meer op kleinere veldjes met minder spelertjes om aan de basistechniek van de jeugd te werken. Jonk ziet deze hervormingen als belangrijke voorwaarden om het Nederlands voetbal opnieuw uit te vinden. Zijn zienswijze sluit naadloos aan bij de visie van de KNVB en onderstreept de kracht van de nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen, die we aan het begin van dit seizoen hebben geïntroduceerd (Onder 8 en 9). Na de zomerstop volgt de tweede fase veranderingen voor Onder 10, 11 en 12. Ook zij zullen in compactere formaties gaan spelen op een kwart veld (Onder 10/ 6 tegen 6) en een half (Onder 11 en 12/ 8 tegen 8). De komende maanden gaan we zoveel mogelijk clubs kennis laten maken met deze nieuwe wedstrijdvormen.
 
Dit nieuwe jaar zetten we eveneens vervolgstappen in de verdere ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. Na het fantastische jaar 2017 - waarin de OranjeLeeuwinnen bondsridders zijn geworden en het elftal tot sportploeg van het jaar werd gekozen, wordt het nu tijd om veranderingen door te voeren in de eredivisie voor vrouwen. Daar maak ik mij eerlijk gezegd best een beetje zorgen over. Vanwege een gebrek aan geld blijken we niet in staat om de beoogde topcompetitie te organiseren en talentvolle speelsters te behouden. Of ik kansen zie? Absoluut. Ik ben ervan overtuigd dat we met de collega’s van het betaald voetbal een oplossing kunnen bedenken. Daarbij helpt de komst van Eric Gudde. Sinds zijn aantreden als directeur betaald voetbal, verloopt de samenwerking met de amateurtak binnen de bond steeds beter. Sterker nog; binnenkort bespreken we het eerste gezamenlijk plan met onze toezichthouders. Een van de belangrijkste onderdelen van dat plan behelst een alternatief voor de opvolging van de vertrokken technisch directeur. Het idee is om nog dit jaar te gaan werken met een directie, die zich louter en alleen richt op de ontwikkeling van het voetbal zelf.
 
2018 belooft een bijzonder voetbaljaar te worden, let op mijn woorden.
 
 
EERDERE COLUMNS JAN DIRK
Lees alle eerdere columns van Jan Dirk op KNVB.nl.
 
Jan Dirk van der Zee is directeur amateurvoetbal KNVB. In zijn wekelijkse column bericht Jan Dirk over alles wat voetbal mooi maakt (en soms lastig) en geeft hij zijn kijk op het voetbal en het verenigingsleven. Reageren? Dat kan via jandirk.vanderzee@knvb.nl.