Kun je het je voorstellen? Bestuursleden, die voor de ogen van kinderen en omstanders de boel ophitsen? Bekijk online versie
Column Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal
Van scheidsrechters blijf je af
 

De beslissing van Björn Kuipers om tijdens de wedstrijd Brazilië-Costa Rica een penalty te herroepen na het zien van de beelden van de videoarbitrage, leverde de tukker wereldwijd lof op. Was Kuipers op hetzelfde moment scheidsrechter geweest in het amateurvoetbal -  zonder filmbeelden - dan had hij waarschijnlijk onder politiebegeleiding het veld moeten verlaten.

Die veronderstelling werd bevestigd toen ik in een meeting met de Centrale Organisatie van Voetbalscheidsrechters (COVS) een briefje in mijn handen kreeg gedrukt, waarin de incidenten van de laatste drie weken werden opgesomd. Alsof je het aantekeningenlijstje leest uit het leven van een hooligan:

  • Politie moet ingrijpen bij massale vechtpartij tussen supporters in Vriezenveen
  • Massale vechtpartij na afloop voetbalwedstrijd in Lopik
  • Rake klappen uitgedeeld in Meterik
  • Knok- en scheldpartijen bij winst Neede op SVBV
  • Scheidsrechters onder politiebegeleiding weg na staken Nicolaas Boys – ODB
  • BZC/Zuiderpark – Vierpolders twee minuten voor tijd gestaakt. Scheidsrechters weggevoerd door politie
  • Scheidsrechter Stewart knock-out geschopt na wedstrijd
  • Massale vechtpartijen ontsieren twee amateurvoetbalwedstrijden in Apeldoorn
  • Veldslag na afloop van voetbalwedstrijd tussen FC Tilburg en Madese Boys. 

Ook enkele bestuurders en sponsors bleken betrokken te zijn geweest bij rellen in de regio. Kun je het je voorstellen? Bestuursleden, die voor de ogen van kinderen en omstanders de boel ophitsen, of zelfs een scheidsrechter aanvliegen vanwege een verkeerde beslissing die ongunstig uitpakt voor de vereniging? De club waar jij de verantwoordelijkheid voor draagt en het goede voorbeeld moet geven?
 
Natuurlijk, dit soort uitwassen kwam in het verleden ook voor, maar de mate waarin het nu gebeurt, en de heftigheid waarmee dat gepaard gaat, vormt een dieptepunt in de geschiedenis van het amateurvoetbal. Een deel van de onrust heeft vermoedelijk te maken met de aanpassingen die we hebben doorgevoerd in de regionale nacompetities van de eerste en tweede klasse. Er worden daar nog maar drie wedstrijden gespeeld en degradatie of promotie wordt door het ontbreken van een beslissingsmatch op doelsaldo beslist.

Voor zover de nacompetitie al geen ongemeen spannende confrontaties opleverde, zetten deze veranderingen de sfeer onbedoeld op scherp. Daarbij is een dubbelrol weggelegd voor de sociale media, die zowel de daders in kaart brengt (waardoor ze kunnen worden opgespoord) als anderen uitlokt om deel te nemen aan het geweld (volgersgedrag). Helaas heeft het betaald voetbal daarmee het alleenrecht op hooligans verloren. Plotseling zien ook voorzitters van kleine familieclubs zich genoodzaakt in overleg te gaan met burgemeesters en politie, om wedstrijden in goede banen te leiden.
 
De doorgevoerde veranderingen van het afgelopen seizoen zullen we daarom kritisch evalueren en waar nodig aanpassen. Evenals we met clubs, overheden en andere instanties in gesprek gaan om het geweld tegen scheidsrechters en op de voetbalvelden in te dammen. Met de succesvolle lobby voor meer bewegingsonderwijs, heeft het voetbal inmiddels laten zien het land te kunnen verenigen. Een instelling die we op dit dossier keihard nodig hebben.

Ideeën?

 
EERDERE COLUMNS JAN DIRK
Lees alle eerdere columns van Jan Dirk op KNVB.nl.
 
Jan Dirk van der Zee is directeur amateurvoetbal KNVB. In zijn wekelijkse column bericht Jan Dirk over alles wat voetbal mooi maakt (en soms lastig) en geeft hij zijn kijk op het voetbal en het verenigingsleven. Reageren? Dat kan via jandirk.vanderzee@knvb.nl.